Matematikçiler

       Bu bölümde sizlere matematik biliminin gelişmesine katkıda bulunmuş yolumuzu aydınlatmış büyük şahsiyetlerden bahsedeceğiz.

       Bu bölümün asıl amacı, bu büyük şahsiyetlerin kendilerini, özverilerini, çalışmalarını, bilim dünyamıza katkılarını daha yakından tanımak.Tanıyıp hayatlarından çıkartabileceğimiz dersler çıkartıp onları uygulamaya çalışmak.

but1.gif (1347 bytes)Pascal

but1.gif (1347 bytes)Descartes

but1.gif (1347 bytes)Ömer Hayyam

but1.gif (1347 bytes)Harezmi

Descartes

descartes.jpg (7639 bytes)  

Doğum: 31 Mart 1596, La Haye (şimdi Descartes),Touraine, Fransa

Ölüm: 11 Şubat 1650, Stockholm, İsveç

           Descartes, bir Fransız matematikçisi, bilimadamı ve filozofudur.Modern felsefenin babası olarak bilinir.Fransa'nın Touraine bölgesinin La Haye isimli şehrinde doğmuştur.Poitiers üniversitesinde hukuk öğrenimi görmüştür. Üniversiteyi bitirdikten sonra bir süre askeri müesseselerde görev almıştır.Daha sonra bir süre Fransanın dışına seyahatlerde bulunmuştur.Ardından 1628 yılında Fransa'ya geri döner.Aynı yıl felsefe ve optik üzerine değişik deneyler yapmıştır.Daha sonra hayatının büyük bölümünü geçireceği Hollanda'ya gider.

          Descartes ilk çalışmasını felsefe üzerine "Denemeler" isimli eseriyle yapmıştir.Bu eser dört bölümden oluşmaktadır; geometri, optik, meteorlar, metod.1649 yılında Descartes İsveç'e kraliçeyi eğitmek üzere davet edilir.Bir sonraki yıl zatürreden hayata gözlerini yumar.

         Descartes bilimin ve özellikle matematiğin tümevarım metodunu felsefeye uygulamaya çalışmıştır.Meşhur "Cogito, ergo sum", " I think, therefore I am" "düşünüyorum öyleyse varım" sözü ona aittir.Bu noktadan başlayarak her şeyi sorgulamıştır kendi varlığını - Yaratıcı'nın varlığını da ve O'na inanma ihtiyacını ifade etmiştir.

         Descartes bilime ve matematiğe önemli katkılarda bulunmuştur.Optikte yansımanın temel kanununu bulmuştur; geliş açısı gidiş açısına eşittir.Matematiğe olan en büyük katkısı ise analitik geometri üzerine olmuştur.Cebirin geometriye uygulanması üzerine çalışmıştır.Cartesian geometri ifadesini ortaya atmıştır. Eğrileri onları üreten denklemlere göre sınıflandırmıştır.Alfabenin son harflerini bilinmeyen çokluklar için, ilk harflerini de bilinen çokluklar için kullanmıştır.

 

Eserleri:

La Géométrie

Le Monde, ou Traité de la Lumière

La Dioptrique,

Les Météores,

Meditations on First Philosophy

Principia Philosophiae