CH05 - SES KARTLARI

 

Bilgisayarınızı açtığınızda bilgisayarınızın dahili hoparlörünün çıkardığı bir “bip” sesi duyarsınız. Çünkü bilgisayarınız bu sesi çıkarabilecek şekilde bir donanımla tasarlanmıştır. PC’ler  geliştikçe programcılar bu hoparlörden daha değişik sesler çıkartmaya çalıştılar.Programcılar belli koşullar altında çok sesli müzik üretmeyi başardılar.Ancak ses kalitesi çok düşüktü.Bu basit seviyede bile ses çıkışı bir sürü işlem süresi ve veri gerektiriyordu.Bu nedenle programları daha geliştirecek fon müzikleri ve efektler üretmek çok sınırlı oluyordu.

 

Piyasadaki bir çok ses kartlarından birini sisteminize ekleyerek sisteminizin ses yeteneğini artırabilirsiniz.Ancak o kadar çok kart vardır ki seçmek için hangi özelliklere dikkat etmek gerektiğini bilmek kolay değildir.

 

Seslerin Sayısı

 

Ses kartı PC’nin  gösterişsiz tek sesli dahili hoparlörünü bir sesi üretebilen çok sesli bir sistemle değiştirmek üzere tasarlanmıştır.Günümüzde ses kartları 9’dan 44’de kadar değişik ses üretebilmektedir. Bu sesler teker teker kontrol edilebilir ve daha sonra aynı anda çalınabilir.Teorik olarak bir kart ne kadar çok ses üretebiliyorsa o kadar geniş bir tonal zenginliğe ulaşır.

 

Örnekleme Yeteneği

 

Eğer bir ses kartının yeteneği varsa örneklenen sesi çalabilirde. Bazı durumlarda sayısallaştırılan sesleri veya örnekleri kayıt etmekte mümkündür .Bu özellikle , sadece ses sentezi ile elde edilmesi neredeyse imkansız olan tampet sesi gibi bazı seslerde çok yararlı bir özelliktir.Kart bir DAC(sayısaldan anoloğa çevirici )  kullanmak bu  problemi çözer. Bir çok kartta anolog işaretleri sayısal örneklere dönüştüren ADC (anologdan sayısala çevirici ) vardır. Bu kartlara sesin doğrudan örneklenebilmesi için mikrofon girişleri konulmuştur.

 

Örnekleme hızı ses örneğinin kalitesini belirler.Bu değer bir ses örneğinde saniyede kaç anolog değer sayısallaştırıldığını gösterir.Bu örnek çalıştığında üretilen en yüksek frekans kullanılan örnekleme frekansının yarısıdır. Örneğin 6khz ‘e kadar sesleri ürete bilmem için kullanılması gereken en düşük frekans 12 khz’dir.Verilen bir örneğin kalitesini belirleyen bir başka faktör de örnekleme derinliğidir.Bu değer analog işaretin kodlanması için kodlayıcının kullandığı bit sayısını belirler.

 

16  hatta 24 bitlik çeviriciler bulunmasına rağmen genellikle 8 bitlik dac ‘lar kullanılır . Ancak bu çeviricilerin hiçbiri 8 bitle örneklenmiş bir örneği 16 bitlik bir işarete çeviremez .Bu nedenle daha geniş çeviriciler ancak kayıtlı örnekler de  bu genişlikte kaydedilmiş iseler bir işe yararlar.

 

Örnekleme için gerekli veri miktarı örnekleme hızı ve örnekleme derinliği arttıkça artar , bir dakikalık konuşmayı çalabilmek için gerekçi bir örnekleme frekansı olan 11.025 KHz ve 8 bitle örneklersek 11025x60 veya 661500 bayt yer tutar , bu nedenle bir çok ses kartı dosyaları kısaltmak için bir sıkıştırma yöntemi kullanılır .

 

Stereo / Mono

 

Stereo ses bir ses kartı için mükemmel bir genişleme ise de ses kartlarının çoğu monodur.Piyasada satılan kartların pek azı stereo kartlardır .Diğer mono olan kartlar eklemeler yapılarak stereo yapılabilirler.

 

Aksesuarlar

 

Bir ses kartı için bulunabilen aksesuarlar üreticisine göre değişir.Her kartta yüksek kaliteli stereo ses kuvetlendiricisi bulunmaz. Eğer stereo ses dinlemek istiyorsanız kartınızı müzik setinizin kuvvetlendiricisine bağlamanız gerekir.Bazı üreticiler kartın yanında bir veya iki küçük hoparlör ve seyrek olarak bir mikrofon verirler . Bu aksesuarlardan fazla bir şey bekleyemesenizde günümüzün ses kartıyla ulaşılan ses kalitesinden çok memnun kalabilirsiniz.Bir ses kartının kuvvetlendiricisine iki hoparlör bağlayarak elde edilen ses dahil ikna edici sonuçlar verebilir.

 

En iyi sonucu elde etmek için kartınızı müzik setine bağlamalısınız . Ancak kullandığınız karların hiçbirinde PC’nizde müzik setine uzanacak kadar uzun kablo yoktu .Eğer sisteminizi bu şekilde çalıştıracaksanız büyük ihtimalle bir uzatma kablosuna ihtiyacınız olacak , kart üreticilerinin düşünmedikleri bir aksesuarda harici bir ses seviyesi düğmesidir.Bu yapılsa kartın ses seviyesini ayarlamak için PC’nin arkasına dolaşmak gerekmeyecek

 

Hemen çıkıp çok sesli yüksek örnekleme hızı olan , stereo çıkışlı ve daha pek çok özelliği olan bir ses kartı almadan önce gereken bazı kriterler vardır.Kullanacağınız uygulama hangi ses kartının sizin için en iyisi olduğunu belirleyen en önemli faktördür.

 

Ses kartları en çok bilgisayar oyunlarında kullanılmasına rağmen bu uygulamalar ses kartları için en kısıtlı uygulamalardır. Bunun sebebi oyun üreticilerinin çoğunun ses kartlarının kapasitelerinin büyük bölümünün tamamen kullanmamalarıdır. Pek çok oyun sadece standart kabul edilen birkaç ses kartını destekler.

 

Standartlar

 

Adlib kartı en eski ses kartı olduğundan programların çoğu bunu destekler. Ancak kartın sadece 11 sesi vardır ve örnekleme yeteneği yoktur. Bu nedenle tam olarak çok yönlü ve güçlü bir kart değildir. Buna karşı piyasada ancak Adlib uyumlu kartlar başarılı olmaktadır. Bu kart Adlib taklidi (emulation) yapılabilmesinin yanında 44 KHz’ e kadar çıkabilen bir örnekleme kanalı ile donatılmıştır.

 

Soundblaster  kartı iki adet 4 watt’lık kuvvetlendiriciye ve isteğe bağlı olarak ayrıca ısmarlanabilecek bir stereo yongaya sahiptir. Ancak birçok program bu seçeneği kullanmadığından özellikle sadece oyunların ses kalitesini yükseltmek istiyorsanız bu yongayı satın almanız gerekmez. Soundblaster kartı çoğu üretici tarafından desteklenmektedir ve her zaman Adlib tipine geçmek mümkündür. Bu evrenselliği nedeniyle Sound Blaster kartı günümüzün  PC ses kartları için hala bir standarttır bu nedenle yeni kartların çoğu aynı zamanda Sound Blaster uyumludur.

 

Multimedya

 

Microsoft tarafından yeni geliştirilen MPC (multimedya personal computer)  standartlar kümesi PC ses kartları dünyası  yeni bir yön çizmiştir bu standartlar ses çıkışı için belirli formatlar oluşturmaktadır. Ancak piyasadaki ses kartlarının hiçbiri MPC standartlarının hepsine birden uymaz. Bu belirtileri ileride multimedya sistem konfigrasyonlarını anlatırken daha detaylı anlatacağız. Creative Labs ürettiği yeni Sound Blaster Pro kartıyla MPC uyumlu ses kartları dünyasında liderliği ele geçirmiştir. Yakın zamanda diğer üreticilerde, Adlib Gold kartı gibi benzer ürünler çıkartmışlardır.

 

Son olarak sisteminize bir ses kartı eklediğinizde karşılaşacağınız problemlere değinelim bir çok ses kartı tipinde kartın gerektiği gibi çalışması için bir IRQ’ ya ihtiyaç vardır. Sisteminizdeki diğer genişleme kartları ile çatışmaları önlemek için yazıcının kullandığı kesme dışında bir kesme seçin.

 

Eğer Sound Blaster da olduğu gibi yeni ses kartınızın üzerinde bir oyun bağlantı noktası varsa ve sisteminizde de zaten bir oyun bağlantı noktası bulunuyorsa bunlardan birini iptal etmeniz gerekir. Hazır yeni kartınızın dökümanları elinizde bulunuyorken ses kartınızın üzerindeki oyun bağlantı noktasını çıkartmak daha kolay olabilir.

 

Seyrek olarak yeni ses kartınızın bağlantı noktası adresi, adres çatışmasına yol açar. Üreticiler bu adresi genellikle hex 220’ ye ayarlarlar. Sisteminizdeki genişleme kartlarından biri daha bu adresi kullanıyorsa iki karttan birinin adresini değiştirmelisiniz. Bunu yaptığınızda genellikle bu kartın yazılımını yeniden yüklemeniz gerekir. En iyisi en az yazılım değişikliği gerektiren kartın ayarlarını değiştirin.

             

 

 

LINE IN

O

 MIC IN

O

  LINE

O

SPK OUT

O

JOYSTIC

O

 

Sound Blaster Ses Kartının Giriş ve Çıkış Birimlerini  Gösteren Tablo

 

   LINE IN  :  kaset  çalar , mini disk gibi birimlerden ses çıkışı yapılır.

   MIC IN   : Mikrofon giriş bağlantıları yapılır.

   LINE OUT : Extra anfi yada , müzik ses yükselticisi bağlantıları yapıla bilir, maksimum çıkış için

                              her kanala 4 ohm’lik 2 watt’lık hoparlör bağlanabilir.

   JOYSTICK : Bu sokette joystick veya Midi kidlerle gelen ses kartları bağlana bilir.