Sanal Makine
Sanal Makine indir

Kurulum

1- sanalmakine dosyasını zip arşivinden çıkarın.


2- zemaxp klasörüne girip, virtualbox programını kurun (windows 7,8 kullanıcıları sağ tıklayıp, yönetici olarak çalıştırın).


3- Kurulum aşamalarını takip edip çıkan uyarıları onaylayın ve kurulumu bitirin.








4- Virtualbox eklenti paketi kurulumu zorunlu değildir ancak dilerseniz bu noktada kurulum yapabilirsiniz. Dosya menüsünden Tercihler butonuna tıklayıp, Uzantılar menüsüne ve oradan da "sürüm" yazısının yanındaki butona tıklayıp zemaxp klasöründeki extension pack dosyasını gösterin ve Aç butonuna tıklayın.


5- Virtualbox penceresinden dosya menüsünden "Cihazı içe aktar" yazılı yere tıklayın.


6- Açılan pencereden, satırın sonundaki simgeye tıklayın.


7- İndirdiğimiz ve arşivden çıkardığımız klasörün içindeki zemaxp dosyasını gösterip Aç butonuna tıklayın.


8- Satırda, zemaxp.ova dosyasının seçili olduğunu gördükten sonra İleri butonuna tıklayın.


9- Sanal makinenin ayarlarını bu pencerede görebilirsiniz. Varsayılan ayarlar ile devam etmek için "İçe Aktar" butonuna tıklayın.


10- Kısa bir süre sonra içe aktarım tamamlanacak ve virtualbox programına "zemaxp" sanal makine eklenmiş olacaktır.


11- Soldaki menüde, eklenmiş olan zemaxp isimli sanal makineyi seçip hemen üzerindeki "Başlat" butonuna tıklayarak sanal makineyi çalıştırabilirsiniz. (Açılırken çıkan uyarılara tamam deyip geçebilirsiniz, audo ile ilgili uyarı çıksa bile sanal makine çalışacaktır. kernel veya usb hatası yüzünden sanal makine açılmıyorsa çözümü zemaxp klasöründeki metin belgesinde bulabilirsiniz.)


12- İlk açılışta, sanal diskleri tanıyacağından bir sürücü kurulumu gerçekleşecek ve bunun sonucunda sizden yeniden başlatmanız istenecek, bu uyarıya "Evet" deyip sanal makinenin yeniden başlamasını bekleyin.


13- Sanal makine açıldığında masaüstündeki kısayoldan zemax programını çalıştırabilirsiniz.


14- Sanal makine içinde kaydettiğiniz dosyalarınızı kendi bilgisayarınıza alabilmek için masaüstünde bir paylaşım klasörü bulunmaktadir (Vboxsvr üzerinde VBOXSVRpaylas isimli ağ klasörü). paylas isimli klasörün bilgisayarınızın masaüstüne de açılması ve bu klasörlerin eşleştirilmesi için, önce, kendi bilgisayarınızın masaüstüne paylas isminde bir klasör açın, klasör isminin paylas olmasına dikkat edin (türkçe karakter kullanmadan) aksi halde klasör paylaşımı hata verebilir. Bu klasörü oluşturduktan sonra zemaxp penceresinden Makine menüsüne ve Ayarlara tıklayın.


15- Açılan pencereden Paylaşılan Klasörler oradan da "Erişim" yazısının yanındaki "+" sembolüne tıklayın. Açılan pencereden "klasör yolu" yazan yerin yanındaki sembole tıklayıp "Diğer" yazısını seçin.


16- Açılan gözat penceresinden masaüstüne açtığımız "paylas" isimli klasörü seçip Tamam butonuna tıklayın.


17- Çıkan pancerede "Kalıcı Yap" yazısının yanındaki kutucuğu işaretleyip bu paylaşım klasörünün, sanal makine her açıldığında otomatik eşleştirilmesini sağlayabilirsiniz.

Önemli Not: Sanal makine üzerideki "Vboxsvr üzerinde VBOXSVRpaylas" isimli ağ klasörünü ve kendi bilgisayarınızın masaüstündeki "paylas" klasörünü kesinlikle silmeyin, isimlerini ve yerini değiştirmeyin. Bu klasörler sayesinde, sanal makine ile kendi bilgisayarınız arasında dosya transferi yapabilirsiniz. Aynı klasör her iki masaüstünde görüntülenecektir. Attığınız dosyayı sanal makineden göremiyor iseniz, sağ tıklayıp yenile demeniz gerekebilir.

18- Son olarak sanal makineyi kapatacağınız zaman başlat menüsünden kapatabilirsiniz.