KURTULUS KÖYÜ
 
 
 
 
 
Kurtulus Köyünden bir görüntü
MANZARALAR 

INSANLAR 

YERLESKESI 

HARITASI 

TEL.(Köydekiler) 

TEL.(Sehirdekiler) 
 

Sitemizin yapimi devam etmekte olup en kisa zamanda tümüyle hizmete sunulacaktir.
 
 
TARIHÇESI 
Tarihi 400 yil kadar öncesine dayanmaktadir. 
 
NÜFUSU
Köyün nüfusu gurbetçilerin kislari sehirlere ve ilçeye gitmesiyle 10-15 arasi olmasina ragmen, yazlari gurbetçilerin ve degisik sehirlerde yasayan köy gençlerinin yaz tatillerini köyde anne ve babalarinin yanlarinda geçirmek için gelmeleriyle 100-200 arasindadir. 
EGITIMI
Köydeki okuma yazma orani %100' dür. Köydeki ilkögretim okulu bugün maalesef tamamen yikilmis, kalintilari dönem dönem köye degisik yerlesim birimlerinden gelen ve küçükbas sürü sahibi insanlarin hayvanlarina barinak teskil etmektedir. Köyde bir adet camii vardir fakat son iki yildir imami olmadigindan dolayi halk kendi kendine hizmet veriyor.
ULASIMI
Elazig ili Agin Ilçesi Ögrendik Köyü'ne bagli Kurtulus Mezrasi yaklasik olarak Agin ilçesine 7.5 km, Elazig iline 97 km ve Malatya iline 120 km uzakliktadir. Köy ilçenin kuzey-dogusunda, Firat Nehrinin kollarindan birini olusturan Karasu ve Miran Çaylarinin kesisim noktasina oldukça yakin kurulmustur. Kurtulus Köyünün Kuzey ve Dogusu tamamen Keban baraji sulari ile çevrili olup (üsteki resime bakiniz), baraj göletinin karsi kiyilari, Kuzeyi Erzincan ili Kemaliye (Egin) ilçesi, Dogusu Tunceli ili Çemisgezek ilçesi topraklari sinirlari dahilindedir. Elazig ilinin batisindan köye gitmek isteyenler için en kisa yol Malatya ilinden Sivas-Hekimhan- Arapkir yoluna girmeleri, bu yolda 25 km kadar gittikten sonra Arapkir yol ayrimindan Arapkir yoluna girmeleri ve Agin'in karsi köylerinden Saraycik basinda Agin Feribotu yazan yolu takib ederek önce Agina gelmeleri ve Agina girdikten sonra ilk büyük çinar altindan saga dönen Senpinar (Vahsen) yolunu takib ederek köye ulasabilirler. Köye Elazig ve dogu illerden gitmek isteyenler, Elazig ilinde Keban yolunu takip ederek önce Agina ve sonrada köye ulasabilirler. Ayrica Agina ve dolayisi ile Köye Malatya Arapkir üzerinden ulasmak mumkun olmasina ragmen bu yol daha uzun ve Arapkir-Agin arasinki yolun bazi kisimlari oldukça bozuktur. 
IKLIMI
Keban ve Karakaya baraj göletleri yapilmadan önce yazlari oldukça sicak ve kurak, kislari ise bol kar yagisli ve soguk geçen köyün iklimi özellikle Keban barajinin gelmesinden sonra ilimanlasmis, bugün köye kislari kar nadiren yagmasina ragmen yazlari ise halen sicak ve kurak gecmektedir. Fakat yinede yazlar baraj öncesi dönemlerle kiyaslandiginda daha serindir ama kuraklik aynen devam etmektedir. 
AILELER
Köyde kislari yasayan aileler oldukça azalmasina ragmen yaz ile birlikte çogu aile geri dönmektedir.  

Köyde sürekli yasayan aileler: 
Köy tabiri ile 
1. Zeki Yazici ve ailesi. Esi Selaha (Yüzbasi), annesi Taftili. 
2. Ekrem Yildirim ve esi Fahriye Abla (Gücülü) 
3. Ahmet Yildirim (Hoca Ahmet) ve esi Melahat Abla. 
4. Ahmet Polat (Topal Ahmet) ve esi Hatun Abla. 
5. Halil Kaya (Muçço) ve esi Zeynep. 
6. Pambuk Öztürk.