Süreç Yönetimi

 


Süreç çeşitli girdilerden değer katarak bir çıktı üreten adımlar silsilesi olarak tanımlanabilir. Süreçlerin başarılı bir şekilde yönetilebilmesi ve iyileştirilebilmesi için kuruluş içinde tüm süreçlerin  tanımlı olması gerekir . Bunun anlamı : Sürecin ,sahibi belirli, akış diyagramı mevcut, sınırları belirli, diğer süreçlerle İlişkileri tanımlı, ölçüt seti oluşturulmuş, ölçme sistemi tanımlanmış olmasıdır. Sürecin performansını ölçebilmek için  oluşturulan ölçütler ise kalite (hatalar), çevrim zamanı, müşteri memnuniyeti (iç/dış), maliyet sınıflarında ve gelişimi önceden algılayabilecek nitelikte, tanımı herkes tarafından anlaşılmış, kararlılık gösteren çözümden bağımsız olmalıdır. 

 

Uygulama : 
Kuruluş içinde tüm süreçyer tanımlandıktan sonra, temel süreçlerin ve kıyaslama faaliyetlerinin yönetimi amacıyla oluşturulan  fonksiyonlar üstü bir takım tarafından temel süreçler belirlenmeli, alt  süreçlerle ilişkilendirilmeli ve kritik süreçler,   yani iş sonuçları  açısından önemli olan süreçler belirlenmelidir. Süreçlerin yeniden düzenlenmesi (BPR), kıyaslama  ve iyileştirme çalışmalarında bu kritik seçilen bu süreçlere ağırlık verilmelidir. 

Süreç sahipleri ise,  kendi süreçlerinin performansını belirlemek için ölçütleri  belirlemekten , standartları oluşturmaktan ve sürecin performansını periyodik  olarak gözden geçirmekten bunların sonucunda da gerekli düzeltici/iyileştirici faaliyetleri başlatmaktan sorumludurlar. Bu amaçla  iyileştirme takımlarını oluşturur, hedeflerini saptar ve çalışmaları sürekli izleyerek gerekli destekleyici faaliyetlerde bulunurlar. Bu çalışmalar sonucunda oluşan süreç değişikliği  önerilerini değerlendirir   ve süreç değişikliklerini yönetirler. 

Süreç performansındaki gelişmeleri gözlemek için  kullanılan bir yöntem "Performans Matrisleri" dir. 
- Bu matrislerde performans ölçütünün  son durumu, kıyaslama verileri, ölçütlere verilen ağırlık değerleri ve ölçütlerin hedef değerleri  bulunmaktadır. 

PERFORMANS MATRİSİ 

 

Matris hesaplama yöntemi 

*  ADIM1 Ölçütlerle  ilgili ölçülen şu anki durumu yazın 

*  ADIM2  Ölçülen değerin 0 dan 10’a kadar olan aşamaların  neresinde  olduğunu yazın 

*  ADIM3  Skor değeri ile ağırlık puanını çarpıp bu alana yazın 

*  ADIM4  Ağırlıklı değerleri toplayarak indexi hesaplayın. Ulaşılmak  istenen index 1000 dir. 

Verilen ağırlık değerlerinin toplamı 100 olacak şekilde önem derecesine göre dağıtılacaktır. 

Performans ölçütlerini izlemek ve süreç kontrol dışına çıkmadan gerekli düzeltici işlemleri başlatmak süreç sahiplerinin sorumluluğundadır.  

 

Toplam Kalite Yönetimi (Ana Sayfa)

Kıyaslama